(innentől próbálok realtimeban írni):
A már jól megérett banánból purit készítettem, fenntartásokkal.
Kela puri
250 g teljes kiőrlésű liszt
50 g sárgaborsó liszt
1/2 kávéskanál csípős pirospaprika
1 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál só
1 evőkanál olvasztott ghí vagy vaj
2 kicsi érett vagy túlérett banán
2 kávéskanál barna cukor
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
A kétfajta lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a sóval. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat vagy ghít. Egy másik edényben pürésítjük a banánt. Belekeverjük a cukrot, majd az egészet a liszthez adjuk, és összegyúrjuk. Ha nem elég nedves, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Ha túl nedves, 1-2 evőkanál liszttel szórjuk meg. Sima, közép kemény tésztát gyúrunk belőle, nyirkos ruha alatt 15-30 percig pihentetjük, majd a purinál leírt módon kisodorjuk és megsütjük a kela purikat.
A tészta elkészítési ideje: 15 perc. Pihentetési idő: 15-30 perc. A kela purik elkészítése darabonként: 3 perc.
Meglepően jó lett, az édes íze ellenére kolbásszal és joghurtos salival ettem.
Sütöttem ismét kenyeret. Most élesztőset. Ez egész kenyérszerű lett.
35 dkg durum liszt
5 dkg rozsliszt
10 dkg graham liszt
8 g porélesztő (több kellett volna)
300 ml aludttej + víz
só
2 ek kókuszzsír
szezámmag a tetejére
Nem kelt meg eléggé, de kenyér íze van. Végre.
Készült hozzá grillezett paprikás körözött. Elméletileg túrót is lehet már enni, mert az aludttejből van.
Mivel a palacsinta helyettesítése folyamatosan piszkálja a fantáziám, újabbal próbálkoztam.
Volt ebben durum liszt, maradék máktej, mákdara, rizsliszt, útifű maghéj, tojás, minden, ami nem tilos.
Egyetlen dolog nem volt benne: íz. Aztán tettem bele cukor és tartósítószer-mentes saját szilvalekvárt.
Most éppen egy csontdarab fő, karfiollal, borsóval és vörös lencsével. Kb. 3 napig fog kitartani.